Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)

Als deelnemer van ANV Hollands Noorden voert u beheerpakketten uit van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). U ontvangt voor deze pakketten compensatie voor gederfde inkomsten.

Inhoud

Beheerpakketten 2023-2028

Pakketten weidevogels

Dooradering

Akkervogelbeheer:

Klimaat en Water:

Tarieven 2025

Tarieven 2025 * (pdf, 250 KB)

Privacyverklaring

Privacyverklaring behorende bij uitvoering beheerpakketten en lidmaatschap ANV Hollands Noorden

Leefgebieden

Welke gebieden komen in aanmerking voor het ANLb?

Het ANLb werkt met een collectieve, streekgerichte aanpak. Alleen vooraf geselecteerde gebieden komen voor subsidie in aanmerking. De gedachte erachter: we zetten het geld in op plekken waar het zin heeft.

Het ANLb richt zich op de bescherming van planten en dieren in het agrarisch gebied, door de leefgebieden van de soorten te beschermen. Er zijn 3 leefgebieden en twee categorieen. In het werkgebied van ANV Hollands Noorden liggen de volgende leefgebieden:

  • Open grasland (weidevogelbeheer)
  • Open akkerland (akkervogelbeheer)
  • Categorie water
  • Dooradering
  • Categorie klimaat

Beheer kan alleen plaatsvinden in deze leefgebieden. De provincie Noord-Holland bepaalt waar (agrarisch) natuurbeheer precies mogelijk is. In het Natuurbeheerplan 2024 kunt u per perceel bekijken of u in aanmerking komt voor subsidie.

Terug naar boven >

Wilt u meer weten over pakketten en het beheer of een wijziging doorgeven?

Neem dan contact op met uw veldmedewerker of ons kantoor.

Controles via het collectief

In elk beheercontract staan pakketvoorwaarden. Hier dient elke deelnemer zich aan te houden.

  • Als collectief streven we ernaar dat het beheer zo goed mogelijk conform de afspraken wordt uitgevoerd. Dat begint al aan de voorkant: met persoonlijk contact bij het afsluiten van een definitief beheercontract. Daarnaast begeleiden we u bij de uitvoering van het beheer. Zo verwachten we minder afwijkingen bij controles.
  • Alle collectieven zijn verplicht om een onafhankelijke schouwcommissie te hebben. Deze schouwcommissie controleert steekproefgewijs de deelnemers. Als collectief hebben we afspraken gemaakt met de overheid. We hebben er dus een belang bij dat het beheer door de individuele deelnemers volgens de afspraken wordt uitgevoerd.
  • Er wordt ook steekproefsgewijs gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij rapporteren dit aan het collectief. Bij overtredingen neemt het collectief contact met u op.
  • Het collectief heeft de verplichting om cross-compliance-sancties te verrekenen. Wanneer een deelnemer een sanctie opgelegd krijgt (ook wanneer deze niet gerelateerd is aan agrarisch natuurbeheer), moet het collectief dit bedrag inhouden op de ANLb-vergoeding. De sanctie kan nooit hoger zijn dan de totale ANLb-vergoeding van een deelnemer: het collectief houdt dus alleen een bedrag in en zal geen sanctiebedrag vorderen.

Terug naar boven >