Veldexcursie akkernatuur over natuurlijke plaagbestrijding

Op Dinsdag 30 juli was onze jaarlijkse veldexcursie voor akkernatuur, deze keer bij akkerbouwbedrijf Maatschap Bruin-Veeman in Wieringerwerf.

Voor deze avond waren onze deelnemende akkerbouwers en vrijwilligers in de akkernatuur uitgenodigd. Voor een mooie groep heeft Marjon Schultinga van Akker&Natuur uitleg gegeven over het inzetten van natuurlijke plaagbestrijders. Marjon heeft al meer dan 10 jaar ervaring met agrarisch natuurbeheer en kon hierin goed adviseren. Wanneer er voldoende natuurlijke plaagbestrijders aanwezig zijn, zou er minder gewasbescherming toegepast kunnen worden. Maar hoe weet je of er genoeg plaagbestrijders zijn? En hoe trek je deze aan?

Akkerranden kunnen een belangrijke rol spelen in het aantrekken van bijvoorbeeld volwassen sluipwespen, lieveheersbeestjes of soldaatjes. Maar deze insecten hebben vaak een heel jaar rust nodig om succesvol voort te platen. Daarom zijn meerjarige randen en najaarsakkerranden het beste om natuurlijke plaagbestrijding te bevorderen. Naast onder andere dit soort verdiepende informatie, zijn we ook het veld in gegaan om meer te zien van de akkerranden en wintervoedselakker van Steven Bruin.